Deyim yerindeyse on parmağında on marifet olan iş kadını Çiğdem Hitay hem iyi bir anne hem başarılı bir işkadını hem de sosyal sorumluluk projelerinde yer alan bir isim. Kişiye özel gayrimenkul alanında büyük yatırımlar yapan Sotheby’s International Realty'nin Türkiye'deki Yönetim Kurulu Başkanı olan Çiğdem Hitay'ın en büyük hayali butik bir otel işletmek. Hayallerinden, gelecekteki projelerine, eşi Emin Bey'le olan mutlu evliliğinden konuştuğumuz Çiğdem Hanım, bilinmeyenlerini htkulup.com'a açıkladı.




Röportaj : Aybala ÇALIŞKAN




-Çiğdem Hanım öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?




Işık Lisesi’ni bitirdikten sonra İsviçre’de Leysin’de bulunan American College of Switzerland’da lisans eğitimine başladıktan sonra Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama Bölümü’ne geçiş yaparak mezun oldum.


Üniversite son sınıfta iş hayatı ile tanıştım. 4 yıl süreyle profesyonel olarak çalıştığım tekstil sektöründe çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım. Bu dönemde sosyal girişimcilik yönüm ağır bastı. Üniversite yıllarından itibaren çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak çalışıp, bir yandan da Şişli Leo Kulübü’nün başkanlığını yürüttüm. Evlendikten sonra kısa bir süre iş hayatına ara verdim. Bu dönemde dünyaya gelen oğlumla ilgilenip, anneliğin tadını çıkarmak istedim. Bir yandan da sivil toplum örgütlerinde aktif olarak görev almaya başladım. MİKADER, TÜRKKAD ve Adım Adım Grubu’nda halen çalışmalarımı sürdürüyorum.






- Sotheby’s International Realty Türkiye temsilciliğini alırken hedefiniz neydi? Hedeflerinizin ne kadarı gerçekleşti?




Sotheby’s, eşim Emin Hitay ve benim uzun yıllardan beri gözlemlediğimiz bir kuruluştu. Sotheby’s International Realty, gayrimenkul alım satımı konusunda dünya lideri bir şirket. Türkiye’de de niş pazarda müşteri memnuniyeti, gizlilik ve yapılan anlaşmaların tek yetkili olarak alınması anlamında eksiklik vardı. 2 yıl süren temaslarımız sonunda Sothebys’i Türkiye’ye getirdik.




İlk ofisimizi Aralık 2010’da Nişantaşı’nda açtık. Kısa bir süre sonunda ise çok geniş bir gayrimenkul portföyüne sahip olduk. Haziran ayında gelen yoğun talepten ötürü 2. ofisimizi Bodrum’da hizmete soktuk.


Sizin de bildiğiniz gibi Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgisi açısından 2011’i oldukça iyi geçirdi. 2011’de Ortadoğu’da ve Avrupa’da yaşanan krizler, o bölgelerdeki yatırımcıların ilgisini ülkemize kaydırdı. Aynı ilginin 2012’de de devam edeceğini düşünüyorum. Eğer mütekabiliyet yasası yürürlüğe girerse, Avrupa ülkelerinin dışında özellikle Rusya, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerindeki vatandaşların da Türkiye’de mülk edinmelerine çok büyük kolaylık gelecektir ve çok önemli bir yabancı sermaye girişinin önü açılacaktır.




- Yabancılar ülkemizde özellikle hangi bölgelere rağbet ediyorlar? Konut seçimindeki öncelikleri ve dikkat ettikleri konular nelerdir?




Özellikle ilgi gören bölgeler İstanbul’da Boğaz, Tarihi Yarımada, şehir içindeki seçkin rezidanslar, Ege ve Akdeniz sahillerinde başta Bodrum olmak üzere lüks villalar. Yabancılar İstanbul’da aslında her yere ilgililer ama bunları şöyle ayırabilirim: Ortadoğu ve Körfez ülkeleri daha çok boğaz hattındaki evleri tercih ediyorlar. Bunlara yalılar, yol yalıları veya deniz gören manzaralı şirin evler de dahil. Kuzey ülkelerin müşterileri Ruslar ve Kazaklar privacy’e önem verdiklerinden, daha çok bahçe içinde, yüzme havuzlu büyük villaları tercih ediyorlar. Bunun yanında Avrupa ülkeleri eski İstanbul’u tercih ediyorlar. Avrupa ülkelerinde yaşayan müşterilerimiz İstanbul’a geldikleri zaman dairelerini eşyalı kiralamak istiyorlar. Genel olarak baktığımda ise tek birşey söyleyebilirim, bütün müşterilerimiz özelliği olan seçkin konutlar tercih ediyorlar.




- İnsanlara lüks konutları pazarlayan bir şirketin Türkiye'deki Yönetim Kurulu Başkanısınız sizin lüks tanımız nedir? Hayattaki en büyük lüksünüz bizimle paylaşır mısınız?




Herkese göre lüksün kavramı değişkendir. Kimisi güzel bir eve sahip olmayı lüks sayarken; kimisi için güzel bir araba, kimisi için güzel bir mücevher olabilir. Ben lüksün herkese göre göreceli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Benim için en büyük lüks sağlıktır, eğer sağlıklı iseniz her şeye kavuşabilir ve istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.



- Hayalini kurduğunuz ve satın almak istediğiniz bir gayrimenkul var mı?




Eskiden beri hep küçük bir butik otel işletmeyi arzu ederdim, ancak bu iş yoğunluğunda hayallerimizi de ertelemek zorunda kalıyoruz.




- Çiğdem Hitay'ı iş ve özel hayatta anlatacak olursanız nasıl değerlendirirsiniz?




İş ve özel hayatta farklı bir kişiliğim yok. Özel hayatımda sabırlı ve sakinliğimle tanınırım ama iş hayatının getirdiği zorluklar bazen insanın sakinliğinin bozulmasına neden olabiliyor. İş hayatında daha katı kurallara sahibim. Özel hayatımda toleransımı daha yüksek tutabiliyorum ama iş hayatında her zaman böyle olamıyor.




- Eşiniz Emin Bey'le tanışma hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?




Eşimle arkadaşlarımız vasıtasıyla güzel bir akşam yemeğinde tanıştık.




- Uzun yıllara dayanan mutlu bir evliliğiniz var. Bunun formülünü bizimle paylaşır mısınız?




Bizim evliliğimizde saygı başrolde. Bütün evliliklerde en başta saygı olması gerekir. Buna karşılıklı anlayış ve sevgi de eklenince, bence yürümeyecek evlilik yoktur.




- Golfe ne zaman başladınız? Golf sporunun bedeninize ve ruhunuze ne gibi getirileri oluyor?




Golfe 1993 yılında Klassis Golf & Country Club’ta başladım. Golf bence en sağlıklı sporlardan biri. Golf oynarken 5.5 - 6 saat açık havada yürüyorsunuz. Yürürken tabiatın bütün güzelliklerinden faydalanıyorsunuz. Yani bir anda karşınıza ufak sevimli bir sincap çıkıyor veya ağaçlardan bülbül seslerini dinliyorsunuz. Böyle olunca hem ruhunuz hem de bedeniniz aynı anda dinleniyor. Ve yürüyerek sağlığınızı koruyorsunuz.




- Eşiniz Emin Bey'le golf dışında ortak zevkleriniz neler?




Emin’le beraber seyahat etmeyi, değişik yerler görmeyi ve sinemaya gitmeyi çok seviyoruz.




- Yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığınız sosyal sorumluluk adına yeni projeleriniz var mı?




Hayatımın her döneminde hep bir sosyal sorumluluk projesinin içinde yer almaya çalışıyorum ve elimden geldiğince de hepsine yardım etmeye çalışıyorum.




- Başarılı bir işkadını olmanın yanı sıra bir annesiniz. Çiğdem Hitay nasıl bir annedir?




İş hayatında biraz daha katı ve farklı olmak zorundasınız maalesef. Özel yaşamımda ise aileme çok düşkünüm. Aile yapısına çok önem veririm. Emin Bey’le mutlu giden bir evliliğim ve bir oğlumuz var. Oğlumu dünyaya getirdiğimde bir süre iş hayatına ara verdim. Çünkü onunla daha çok zaman geçirmek ve ilgilenmek istedim. Ne kadar başarılı oluyorum bilmiyorum ama Kerim doğduğundan beri anne oğul ilişkisi değil, arkadaş ilişkisi yaratmak istedim. Zaman zaman Kerim’le çıktığımız seyahatlerde birlikte çok iyi vakit geçiriyor ve her şeyi paylaşıyoruz.




- Boş zamanlarınızda kendinizi iyi hissetmek adına şehirde kaçtığınız yerler var mı? Ayrıca iş dışında neler yapmaktan hoşlanırsınız?




Boş zamanlarında üyesi olduğum Klassis Golf & Country Club’e gitmeyi severim. İş dışında sinema, seyahat, mümkün olduğunca değişik kitaplar okumaktan hoşlanırım.




- Sevgililer Günü'ne az bir süre kaldığı için sormak istiyorum. Bugüne kadar yaşadığınız en güzel Sevgililer Günü'nü anlatır mısınız?




Eşimle geçirdiğim her günü özel bir gün olarak sayıyorum. Akşam işten eve döndüğümüzde birlikte yediğimiz akşam yemekleri ve o güne dair sohbetlerimiz bizim için çok kıymetlidir.







İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR