Cemiyet hayatının gözde isimlerinden Elif Dürüst, yaklaşık 3 sene önce hayata geçirdiği altincicadde.com alışveriş sitesiyle iş hayatına atıldı. E-ticarete atılmadan önce internetten hiç alışveriş yapmadığını itiraf eden Dürüst, artık her ihtiyacını internetten alışveriş yaparak sağlıyor. İş yoğunluğunun yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine de önem veren Dürüst, Aralık Derneği’ndeki çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Dürüst, internet sitesiyle başlayan başarı yolculuğunu htkulup.com’a anlattı.

Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN

Elif Hanım, bilindiği üzere altincicadde.com alışveriş siteniz çok popüler. Sitenizin içeriğinden bahseder misiniz? Kaç yılında ne kadarlık bir yatırımla kuruldu?




Altıncı Cadde’yi, evini seven ve evi için tüm ihtiyaçlarına tek bir yerden ulaşmak isteyenler için 2012 Mart ayında hayata geçirdik. “Senin evin, senin tarzın” sloganıyla yola çıktık ve büyüyerek ilerlemeye devam ediyoruz. Altıncı Cadde, özel mimarların ve tasarımcıların hazırladığı konsept ve tarz sahibi ürünleriyle Türkiye’de bir benzeri daha bulunmayan bir oluşum. Sitemizde mobilyadan dekoratif aksesuarlara, ev tekstilinden çatal-bıçağa kadar evinizle ilgili her ürünü satışa sunuyoruz. Özellikle satışa sunulan ürünlerin %60’ını yurtdışından ithal ederek, Avrupa’nın ev ve dekorasyon trendlerini de sevenlerimizle buluşturuyoruz. Onların ihtiyaç ve taleplerini dikkate alıyoruz ve hem mağazalarımızdan hem de internetten aynı kalitede ürünlere ulaşmalarını sağlayarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatıyoruz. Müşterilerimizi her yerde bulamayacakları exclusive ve ithal ürünlerle buluşturarak yaşam alanlarının da en az kendileri kadar özel olduğunu hissettirmek istiyoruz. İnternet sitemiz 7/24 açık bir alışveriş merkezi gibi. Sitemizde satışa sunacağımız binlerce ürünün fotoğraflanmasından siteye alınmasına, sipariş edilen ürünlerin kalite kontrolünün yapılıp paketlenmesine ve müşteriye ulaştırılmasına kadar çok ciddi bir operasyonu üstelenen büyük bir ekibimiz var. Her ay 400 bin kişi sitemizi ziyaret ediyor ve aylık sayfa görüntülememiz 3 milyon. Bunun anlamı ve yeri başka. Mağazalarımız ise müşteriyle birebir iletişime geçebildiğimiz, onlar için özenle ve tek tek seçtiğimiz ürünleri yakından sergileyebildiğimiz alanlar. Tabii bunun tadı da başka. Zaten bu nedenle internette sitemizi geliştirirken bir yandan da hızla mağazalaşıyoruz. Hatta dördüncü mağazamızı da henüz yeni Nişantaşı’nda açtık.






Türk müşterisi e-ticaret konusunda yol kat etti mi? Dokunmadan alışverişe olan ön yargı kırıldı mı?




Kesinlikle! E-ticaret hızla büyüyen bir sektör. Üstelik insanların alışveriş alışkanlıklarını hem değiştiren hem de keyiflendiren bir sektör. Modern hayatın hızı ve karmaşası içinde çoğu zaman kendimize vakit ayıramıyor veya kendimiz için yapmamız gerekenleri arkaplana atmak zorunda kalıyoruz. İşte e-ticaret bu noktada devreye giriyor ve bize, çok fazla zaman ve enerji harcamadan kendimize de vakit ayırma imkanı sunuyor. E-ticaretle alışverişimizi istediğimiz zaman ve isteğimiz yerden kolayca yapabiliyoruz. E-ticaretin bu artıları nedeniyle dokunmadan alışverişe olan önyargının da artık kırıldığını düşünüyorum. Türkiye e-ticaret raporu da bunu kanıtlar istatistikler sunuyor. Türkiye’de 33 milyon kişi interneti kullanıyor. E-ticaret hacmi ise 2014’te %30 büyüdü ve şu an 12 milyon kişinin kullandığı e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 1.7’ye ulaştı.




Siz internette en çok hangi sitelerde vakit geçiriyorsunuz. Netten alışverişinizi ne üzerine yapıyorsunuz?




Aslında dürüst davranmam gerekirse önceden internetten hiç alışveriş yapmıyordum. Ama bu işe girince bu yöntemin ne kadar güvenli ve pratik olduğunu, ne ölçüde enerji ve zaman kazadırdığını gördüm. E-ticaretle tanıştığımdan beri çok rahat alışveriş yapıyorum. Örneğin hepsiburada.com’un sıkı müşterilerinden biriyim.




Dekorasyon konusunda sitenizde oldukça zevkli ürünler mevcut. Ürün seçimlerinde zevkinizi yansıtıyor musunuz? Dürüst’ün seçimleri adı altında kampanyalar düzenliyor musunuz?




Ürünlerimizi bir evin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seçiyoruz. Yaşam alanlarının çok özel olduğunu bilenlere tarz ve konsept önerme iddiamız da olduğu için internet sitemizde ve mağazalarımızda sergileyeceğimiz ürünlere oldukça özen gösteriyoruz. Bu nedenle ürünlerimiz, mimarlar ve dekoratörler tarafından özenle seçilen ve %60’ı yurt dışından ithal edilen ürünler. Bütün ekip dekorasyondaki tüm trendleri izlemeye çalışıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde her yıl düzenlenen fuar ve organizasyonlarda bir sonraki yıl hangi renklerin ve ürünlerin kullanılacağı ile ilgili ipuçlarına sahip olabilirsiniz. Biz de bu fuarları yakından takip ederek trendleri yakalamaya çalışıyoruz. En güzel ve en trendi ürünleri ulaşılabilir fiyatlarla sitemizde ve mağazalarımızda müşterilerimize sunuyoruz.






Çok geniş bir ürün yelpazeniz var. Bütçe konusunda da esnek davranmışsınız. Kadınlar ve erkekler olmak üzere ayıracak olursak, kim daha çok hangi alanda alışveriş yapıyor?




Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden mutfak eşyasına, aslında bir evde ihtiyaç duyulabilecek her şeyi kapsayan çok geniş bir ürün yelpazemiz var. Altıncı Cadde’de ulaşılabilir fiyatlarda tarz sahibi ürünleri, evinin de kendisi kadar özel olduğunu bilenlerle buluşturmayı hayal ettiğimiz için hemen hemen her bütçeye uygun alışveriş imkanı sunuyoruz. Bu nedenle evini seven ve tarzını dekorasyonuna da yansıtmak isteyen hem kadın hem de erkek müşterilerimizin neredeyse her kategorimizden alışveriş yaptığını söyleyebilirim. Ancak müşterilerimizin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Kadınlar genellikle akesuar, ev tekstili, mutfak ve mobilya alışverişi yapıyor. Erkekler ise daha çok mobilya ve elektrikli ev aletleri satın alıyor. En sık sipariş verenler de kadın müşterilerimiz ama erkek müşterilerimizin sepet ortalaması daha yüksek. En çok siparişi sırasıyla Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinden alıyoruz. İl bazında baktığımızda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana bizi en çok tercih eden illlerimiz.



Günde kaç saat çalışıyorsunuz? Altıncadde ile ilgili gelecekte ne gibi yenilikler bizleri bekliyor?




Altıncı Cadde büyümeye hızla devam eden özel bir proje. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde üç mağaza açtık; dördüncü mağazamızı da yakın zamanda Nişantaşı’nda açtık. Nişantaşı mağazamız da tıpkı diğerleri gibi dekorasyonda tarz sahibi önerilere ve konseptlere ev sahipliği yapan çok özel bir mağaza oldu. Altincicadde.com olarak ev ve dekorasyon denince ilk akla gelen e-ticaret sitesiyiz. Amacımız tabii ki bunu devam ettirmek ve mobilyadan çatal-bıçağa sitemizde satışa sunduğumuz her şeyi Türkiye’nin dört bir yanına ve en hızlı şekilde ulaştırma noktasında da bir numara olmak! Türkiye’nin her yerinde mağazalaşmak . Hedefimiz 2015-2016 döneminde de hem internet üzerinden hem de karşılıklı olarak temas edebileceğimiz her kanalda yer almaya, mağaza sayımızda büyümeye ve tarz sahibi evler yaratmaya devam etmek…




Yaklaşık 3 yıl önce bu siteyi kurdunuz. Neden böyle bir alana yönelmeyi tercih ettiniz?




Dekorasyon her zaman en büyük ilgi alanlarımdan biriydi. Türkiye'de özgün ve farklı tasarımların hâkim olduğu ev dekorasyon ürünlerinde ciddi bir boşluk olduğunu fark ederek bu alana yönelmeye karar verdim. Evinin de kendisi kadar özel olduğunu bilenlerle tarz sahibi ve uygun fiyatlı ürünleri buluşturma fikri beni çok heyecanlandırdı, ve yola çıktım...




Aralık Derneği ile ilgili sosyal sorumluluk projeleriniz ne durumda? Ara verme söz konusu mu?




Aralık Derneği’nde birçok projeye imza attık: Öğretmenlerimiz için Anadolu’nun birçok yerinde lojmanlar yaptık, İstanbul’da 10 bin çocuğu tiyatroya götürdük, yine Anadolu’da güzel sanatlar liselerine atölyeler kurduk. Hedefimizde de yeni birçok proje var, bunlar için çalışmaya başladık. Ayrıca Aralık Derneği’nde eğitim programlarımız var. Eğitimin sadece okullarla ve öğretim hayatı süresince sınırlandıramayacağını vurgulamak ve gündelik yoğunluğa bir “aralık” açmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Aralık Derneği, etkinliklerini başarıyla sürdüren, sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiren bir oluşum. Aralık Derneği’nde sanat tarihi, edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji, müzik, fotoğraf, resim gibi birçok alanda kurslar, seminerler ve tartışma grupları düzenlemeye ve bizim gibi öğrenmenin sonu olmadığını düşünen insanlarla buluşmaya devam ediyoruz. Özellikle sosyal sorumluluk projelerimizle de çocukların, gençlerin ve kadınların eğitim ve öğrenimine yardımcı olmaya çalışıyoruz.




Derneğinizde farklı ilgi alanlarına yönelik kurslar düzenliyorsunuz. Kültür sanat ruhunuzu nerelere sürüklüyor?




Biz edebiyattan sanat tarihine, resimden felsefeye birçok kurslar veriyoruz. Kültür ve sanat zaten insanı bulundukları yerden başka yerlere sürüklediği, yeni ufaklar açtığı için değer verdiğimiz faaliyetler. En önemli noktalardan biri, bu faaliyetler bizi güncel olanın basıncından kurtarıyor. Gündelik yükü hafifletiyor. Sanat, yüzyıllar önce yapılmış bir resim, bestelenmiş bir müzik, milyarlarca hayat hikayesinden gelen bir bilgi aktarıyor bize. Bence sanatla ilgilenmek yaşam deneyimlerini zenginleştiren kişiler ve mekanlarla irtibat halinde olmak demek. Aralık da böyle bir yer olmaya gayret ediyor.






Hayatta yaptığınız en güzel şey kızınız Yasemin’dir sanırım. Elif Dürüst’ün gözüyle kızı Yasemin’i bize anlatabilir mi?




Bizim çocukluğumuzda geleceğimiz aşağı yukarı öngörülebiliyordu ancak dünyadaki hızlı değişim çocuk eğitimine de yansıyor. Artık yakın geleceği öngöremediğimiz için çocukları, dünyanın belirsiz ortamında karar verebilecek şekilde yetiştirmemiz gerekiyor.




Annelik bir kadını ne kadar değiştirebilir? Siz, ‘Anne olunca anladım’ dediğiniz neler yaşadınız?




Anne olmak bir kadının yaşam anlayışını tümüyle değiştiriyor. Kendinden önce başkasını düşünmeyi elzem kılıyor. Kadını kendinden ibaret olmaktan kurtarıyor. Dünyaya bir can, bir hayat getirmenin diğer bütün başarıları aşan bir yönü olduğunu hissettiriyor. Çocuk sahibi olmak tüm çocuklara karşı duyarlı olmayı da beraberinde getiriyor bence.




Moda konusuna gelecek olursak, dekolte sevdiğinizi biliyorum… Kıyafetlerinizi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Dürüst’ün şıklık ve zarafet tanımı nedir?




Moda insanın kendi içinde bulunduğu ruh halini dışarıya yansıtması bence. Tabii ki işin endüstri kısmı da insanların içindekini kullanıyor ve sektör kendini yenilemek için moda konseptleri ortaya koyuyor. Renk ve tasarım değişiyor ama sanırım en çok siyah giymeyi seviyorum. Renk olarak kendi manasının ötesinde nasıl taşırsanız öyle bir etki yarattığı için galiba…





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR