Müzayede sektörünün ünlü ismi Raffi Portakal'ın aynı sektörde faaliyet gösteren başarılı kızı Maya Portakal Bitargil, işindeki tutkusuyla dikkat çekiyor. Mesleğini yapma arzusuyla büyüyen ve babasının yolunda ilerleyen Maya Hanım mutlu evliliğinden sektördeki başarı öyküsüne kadar bilinmeyenlerini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürü Reşit Özet'e anlattı.




Röportaj: Reşit Özet





Maya Hanım biraz eskiye gidelim, nasıl bir çocukluk dönemi geçirdiniz? Öğrencilik yıllarınızdan ve eğitiminizden bahseder misiniz?




Ailemle çok yakın temasta, şanslı ve çok mutlu bir çocukluk geçirdim.Üniversite yıllarımda Pariste’ydim.Uzun süre Parist'te yaşadım ve Ecole du Louvre’da sanat tarihi eğitimi aldım. Modern sanatta kendimi Prof. Florence Martin ile yapıtların üzerinden yaptığımız derslerle geliştirdim, geliştiriyorum. Derslerimiz 8-10 yıldır sürüyor.




Çocukken hayalini kurduğunuz meslek var mıydı?

Mesleğimi yapmak arzusuyla büyüdüm. Babamı çok izledim. Onun işine olan saygısı, tutkusu, müzayede performansı, öncü oluşu çocukluğumda bu işi yapmaya karar vermemde etkin güçler olmuştur.

Raffi Portakal müzayede sektörününün başarılı isimi ve siz de babanızla birlikte çalışıyorsunuz. Bu sektörde ilerlemeye nasıl karar verdiniz?

1914’den bugüne babadan oğula geçmiş, ‘hep en iyi’ yi hedefleyerek ilerlemiş, kalite, bilgi ve güven üzerine kurulu aile zincirinin 4. halkası olabilmek en büyük sorumluluğum. Sevgili babam Raffi ilk günden, çocukluğumdan itibaren bana ‘loupe etmeyi’, hangi esere nasıl bakılması gerektiğini, doğru bilgiye ulaşmanın önemini, sahip olacağım ekibin önemini özenle ve itinayla anlattı, gösterdi. Eğitimimin ve benim üzerime titredi. Biz maraton koşuyoruz; ekibimizle, koleksiyonerlerimizle ve yayılan entouragemıza beraber.




Yurtdışı ile karşılaştırdığımızda müzayedelerdeki farklılıklar neler?

En büyük fark eserler ve hitap edilen koleksiyoner çesitliliği. Unutmayın orda dünya müşteriniz.


Benim de hayalim hedefim ülkemizde ve dünyaya yayılmak.



Babanız ile birlikte müzayedeye hazırlanma süreciniz nasıl oluyor? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Herşeye dikkat ediyoruz.O süreç çok sahici bir süreç. Her dakikasını size hissettiren, bazen zamanı dondurmak isteyeceğiniz bir süreç. Dikkat, disiplin, özen ve sıkı bir tempo. Eserlerin seçimi, fiyatların oluşturulması,uzmanlarımızın titiz expertizi, katalogda yer alacak bilgilerin araştırması, konusunda uzman sanat adamlarının müzayedeye çıkacak eserler ve yapıtların özelliklerini anlatan bilgi metinleri;katalog tasarımı,serginin kurulması, sergi daveti, tanıtımı…Ve elbette yüzlerce detay…




Bugüne kadar yapılan müzayedelerde satışı yapılırken sizi en çok heyecanladıran eser hangisiydi?

Müthiş bir Damien Hirst'u çok sevdiğim bir koleksiyonere kazandırdık; benim için dönüm noktası bir gündü!




Babanız Raffi Bey ile birlikte çalışmanı avantajları neler? Babanızın en çok hangi yönlerini örnek alıyorsunuz?

İşimi babamdan öğrenmiş olmaktan daha büyük bir şans düşünemiyorum.Titizcilik, detaycılık ve şüphe bizim işimizin olmazsa olmazları. İsimize olan tutkumuz, disiplin ve sonsuz çalışmak bu işin temeli.




Sosyal sorumluluk projelerine destek veriyormusunuz? Sizce ülkemizde en çok hangi alanlara daha çok duyarlı olunmalı?




İstanbul bu konuda kendini çok kisa sürede geliştirdi. Biz de Arzu Sabancı ile beraber Mikader'e,


ben Carole Hakko ile Make A Wish 'de; Özlem Cankurtaran ile Çaba Derneği'nde severek çalışıyorum.




Geçtiğimiz yıl eşiniz İbrahim Bitargil ile Hatay'da evlendiniz. Nasıl bir düğündü heyecanınızı bizimle paylaşır mısınız?

Sıcacık, hayal gibi bir düğündü... En yakınlarımızla, evimizde beraber olduk.




Eşiniz ile nasıl tanıştınız?




Bulduk birbirimizi (gülüyor).




Anne olmayı düşünüyor musunuz?

İnşallah.Anne olmayı çok istiyorum. Anne olmak çok önemli bir mesele. Hem anne olmak hemde mesleğimi devam ettirmek istiyorum.

Eşiniz İbrahim Bey ile birlikte en çok neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?

Hayatı paylaşıyoruz İbo'yla... Her şeyi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. Keyif yaratıyoruz. Birbirimizin işine olan saygımız ve destegimiz çok.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR