Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN






- Sizi Haluk Berdan’ın kızı olarak tanıyorduk. Ardından Roma’daki muhteşem düğününüz manşetleri süsledi. En başa dönelim ve sizi biraz tanıyalım?




Pierre Loti Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimim için Amerika’ya gittim. Parsons The New School of Design’da Tasarım ve İşletme eğitimi aldım. New York’ta kısa bir süre çalıştım. Türkiye’ye döndükten sonra ise 2 yıl boyunca moda sektöründe çalıştım. E-ticaret fikri tam da bu süreçte ortaya çıktı. Arkadaşlarımın doğum günleri, aile dostlarımızın ev davetleri, düğün, doğum gibi özel günler için hediye almam gerektiğinde iş yoğunluğu ve çalışma saatleri nedeniyle ofisten dışarı çıkıp alışveriş yapacak vaktimin olmadığını fark ettim. Tabii ki iş çıkışı hızlıca en yakın mağazadan hediye almak da mümkündü. Ancak ben hediyenin özel olması gerektiğini düşünüyorum. Karşımdaki kişi hediyeyi eline her aldığında beni hatırlamalı, hediye onun için özel seçilmiş olmalı, paketi de içi kadar etkilemeli. En önemlisi günlük aktiviteler içinde uzun zaman kaybettirmemeli. Baktım ki çevremde kolayca hediye alabileceğim bir yer yok. Sonucunda kendi ihtiyaçlarıma çözüm bulma arayışına girdiğimde, benim ve benim gibi çalışıp alışverişe vakit ayıramayanlar için en uygun olanın online platformlar olduğuna inandım. Hem hızlı, hem pratik hem de sınırsız çeşit ile doldurulabilir bir alan. Bu alan üzerinde çalışmaya karar verdim. Üzerinde çok düşündüm, yurtdışında benzer siteleri inceledim. Siteye neler ekleyebiliriz, nasıl farklılaştırabiliriz diye sorguladık hep. Online ticaretin en önemli faktörü sağlam bir altyapıydı. Çünkü tüketiciye sunmak istediğimiz hem hızlı hem de kusursuz bir hizmet.




- İş hayatına hangi sektörde atıldınız? luksbazaar.com adlı internet sitesini kurmak nereden aklınıza geldi?




İlk olarak moda sektöründe işe başladım. Satın alma departmanlarında çalıştım.Uzun ve yoğun saatler çalıştığım için hiçbir şeye ayıracak vaktim yoktu. Sürekli internetten alışveriş yapıyordum. Çok pahalı olmayan, elimde tuttuğum ya da gönderildiği zaman bir indirim ya da promosyon sitesinden fırlamış bir ürün gibi olmayan, daha özenle paketlenmiş, ürünü alan kişiye kıymet verildiğini anlayan bir hediye aradım. Ama o zamanlar bu ihtiyacı karşılayacak bir platform bulamadım. Ne hediye paketi yapan, ne aradığım ürün kalitesinde ürün satan bir site o zaman yoktu. Bu noktada internetin kolay ulaşılabilirliğinden faydalanabilmenin üzerine kafa yoruyordum. Yurt dışındaki örnekleri araştırmaya başladım. Hediye alma ve bu ihtiyaçtan projemiz ortaya çıktı. 2012'nin Kasım ayında faaliyete başladık.




- Sitenizin içeriğinden bahseder misiniz? Neleri kapsıyor? Hangi ürünler en çok satıyor?




Lüksbazaar diğer e-ticaret sitelerine göre biraz daha butik. Özellikle kullanıcılar belli bir seviyedeki markaları bir arada bulabiliyorlar. Hızlı teslimatımız mevcut. Adrese göre ya aynı gün ya da ortalama 3 gün içinde teslim ediliyor. Lüksbazaar'da 200’ün üzerinde marka, 12 binin üzerinde ürün bulunuyor. Ağırlıklı olarak evlilik, ev, davet, çocuk ve bebek hediye seçenekleri sunmakla beraber kadın, erkek, yaşam ve teknoloji kategorilerimizdeki ürünlerimizle de fark yaratabiliyoruz. Bu alanda çeşit görmek isteyen, kaliteli marka ve ürün arayan fakat vakti olmayan kişilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor, ürünlerimizi ve markalarımızı, kendi kategorilerinde en fazla tercih edilen firmalar arasından seçiyoruz. Lüksbazaar’a özel 22 adetten fazla özel tasarlanmış hediye paket çeşitleri, kolay teslimat, hediye listesi oluşturma, seçilen hediyeye katkı yapabilme, vade farksız taksit seçeneği gibi birçok fayda aynı platformda buluşuyor ve müşteriler gerçek bir hediye alma keyfi yaşıyor.




Lüksbazaar’da çeşitli vesileler için hediye listeleri oluşturulabilir, arkadaşlarınıza bu listelerden hediye alınabilir ya da sadece liste yapmadan kendine ya da bir yakınına bu platformu kullanarak hoş ve fark yaratacak ürünler hediye edilebilir. Listeden hediye alınırken yapılabilen “katkı” seçeneği hediye alanlar için de, liste oluşturanlar için de büyük bir kolaylık sağlıyor. Nişan, Düğün, Doğum, Doğum Günü ve Yeni Ev gibi birçok vesile ile hediye listesi oluşturma ve paylaşma servisine ek olarak en büyük sürprizlerimizden biri de, hediye alınan konsepte veya kişiye uygun Lüksbazaar’ın özel hazırladığı hediye paketi alternatifleri. Alışverişi bitirirken, dilediğiniz özel mesajınızı da ekleyerek, 22 farklı çeşit hediye paketlerinden birini seçebilirsiniz. Seçmeseniz dahi hediyeleriniz standart Lüksbazaar hediye paketi ile gönderilir. Hem kendi deneyimlerimizden hem de yaptığımız araştırmalardan biliyoruz ki özenle hazırlanmış, kurdelesi, özel kartları, desenleri ile konsepte özel ve görsel şölen oluşturan bu paketler hediyenin değerini çok başka bir seviyeye taşıyor. İnanıyoruz ki bir hediye paketi içindeki ürün kadar özel olmalı. Türkiye’de hediye alımlarında, özellikle de e-ticarette özel ambalaj yapılması çok rastlanan bir kavram değil. Genelde nereden alıyorsanız, oranın standart hediye paketi dışında bir seçeneğiniz yoktur. Ayrıca site içinde tüketicinin herhangi bir sorunu sorusu olursa telefon ya da e-posta ile anında canlı destek verilerek %100 müşteri memnuniyetini bu alanda da hedefledik.






- Ayrıca müşterilerinize özel danışmanlık hizmeti de veriyorsunuz? Müşterilerinize ne gibi öneriler de bulunuyorsunuz?




Evet kişisel olarak arayan müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Konseptle alakalı detaylı bilgi aldığımız zaman seçeneklerini sunuyoruz. Müşterimizin hediye almak istediği kişi ile ilgili detayları öğrenip kendisine hediye önerileri veriyoruz. Ayrıca özellikle destek istenen evlilik listesi oluşturma` kısmında da müşterimizle bir araya gelerek süreç boyunca destek oluyoruz.




- Son yıllarda özellikle internetten alışveriş çok revaçta. Siz, netten alışveriş ne sıklıkla yaparsınız ve tercihiniz hangi siteler oluyor?




Ben interneti çok aktif olarak kullanıyorum. Yurtdışındaki sitelerden de alışveriş yapıyorum ama genelde luksbazaar.com’u tercih ediyorum.




- Ev dekorasyon ürünlerine ayrı bir merakınız var mı? Sitenizde de geniş yer verilmiş. Evinizi nasıl dekore ettiniz? Profesyonel bir yardım aldınız mı?




Evet ayrı bir merakım var özellikle evimde farklı ve özel ürünler kullanmaya çalışıyorum. Yurtdışından da aldığım oluyor. Evimizi yaparken herhangi bir profesyonel yardım almadık.




Günde kaç kişi sitenizi ziyaret ediyor?




Sitemiz günde ortalama 4500 kişi tarafından ziyaret ediliyor.




- Sevdiklerinize hediye alırken nelere dikkat edersiniz? En son kime hangi duygularla hediye aldınız?




Hediye alırken önemli noktalar, bir üründe aldığınız kişiyi görebilmek ya da onun hediyesini kullanırken sizi görmesini sağlamak. Biraz hayal kurmak gerekiyor. Örneğin sevdiğinize bir hediye seçerken, onun bu hediyeyi açarken ki yüz ifadesi, ürünü kullanırken hayal etmeniz, bir yandan da tabii sizi hatırlaması gerekir. Hem kişiden hem kendinizden bir parça varmış gibi düşünüp alırsanız, daha akılda kalıcı, etkileyici olabilirsiniz. En son çok yakın bir arkadaşıma Lüksbazaar’dan çok mutlu olacağı bir düğün hediyesi aldım. Seçerken hem çok kullanabileceği hem de onun zevkine uygun bir hediye olmasına özen gösterdim.




- Biraz da Roma’daki düğününüzden bahsetmek istiyorum. Her genç kızın hayalini süsleyen muhteşem bir düğünle Roma’da evlendiniz. Roma’da evlenmek kimin fikriydi? Düğünden detayları biz Instagram’dan takip ettik ve sayfamıza taşıdık. İlk ağızdan öğrensek fena olmaz...




Roma’da evlenmek ikimizin ortak kararıydı. Yurtdışında düğün yapmak istiyorduk. Seçenekler arasında gezerken en çok etkilendiğimiz yer Roma oldu dolayısıyla düğünümüzü burada organize ettik.




- Eşinizle yıllara dayanan bir aşk sonucu evlendiğiniz yazıldı. Bunun doğruluğu var mı? Eşinizle nerede ve ne zaman tanıştınız? Ayrıca nasıl bir evlenme teklifi aldınız?




Evet doğru çok uzun yıllardır beraberiz. Lise zamanımızda arkadaş çevremiz sayesinde tanıştık. Evlilik teklifi ikimiz için de özel bir gündü, en yakın çevremizle bile paylaşmadığımızı söyleyebilirim.






- Sosyal sorumluluk projelerine şahsi olarak destek oluyor musunuz? Bağlı bulunduğunuz dernekler var mı?




Şu an Lüksbazaar olarak geliştirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesi üzerinde çalışıyoruz. 2015 senesinde projemizi hayata geçirmek istiyoruz.




- ‘Sevdiklerinizi sevindirme lüksü’ sitenizin sloganı… Sizin hayattaki en büyük lüksünüz nedir?




Benim hayattaki en büyük mutluluklarımdan biri sabah uyandığımda bir amacım olması. Ve bir kadın olarak mutlu ve çok sevdiğim bir işi sıfırdan yaratıp, işimi geliştirmek ve her zaman işimin başında olmak benim için en büyük lüks...




- Sitedeki ürünleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Sizin en favori ürününüz hangisi?




Lüksbazaar gerçek anlamda kaliteli ürün ve markaların bulunduğu bir e-ticaret sitesi. Her fiyat kategorisinden ürün bulunabilmesine rağmen özenle seçilmiş iyi markaların, yaratıcı ve tasarım ürünlerin yer alması en önemli özelliklerinden biridir. Lüksbazaar’ın koleksiyonunu oluştururken, kendi ihtiyaçları için alışveriş yapan, hediye veren ve alanın yerine kendimizi koyuyoruz. Hediye alanın gerçekten beğeneceğini düşündüğümüz ve nasıl kullanacağını hayal edebildiğimiz ürünleri seçiyoruz, hediye verecek kişiler için de ürün kategorilerinde fiyat aralığını geniş tutmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile yaratıcı hediye çözümleri bulmak bizim için bir hayat tarzı haline geldi. Hedefimiz e-ticaretin hızına kendimizi kaptırıp marka ve ürün seçimlerimizde standardımızı düşürmemek. Farklılaşan, özel ve daha önce tüketiciye sunulmayan ürünler bulma çabasındayız. Mesaimizin önemli bir bölümünü çok keyif alarak yaptığımız bu kısma harcıyoruz. Bu bizim için büyük bir zevk ve motivasyon.




- Son olarak sizin gibi genç girişimci kadınlara başarılı olması için ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?




Türkiye'deki girişimcilerinin potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Önemli olan sabırlı olup, projenize ve kendinize güvenmek. Fikriniz güçlüyse ve bu fikrinizi iyi satabiliyorsanız arkanıza girişimcilik rüzgarını aldığınız takdirde başarıya ulaşabilirsiniz.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR